Matrioszka - Rosyjskie Delikatesy Warszawa - Ursynów, Sklep rosyjski Warszawa
Gdzie jesteśmy:
Wąwozowa 2 lok. C
02-796 Warszawa
kom.: + 48 608 436 100
Poniedziałek - Piątek
10:00 - 19:00
Sobota
10:00 - 18:00

SZANOWNI KLIENCI !

 18.09 mieliś my  DOSTAWE ŚWIEZYCH PRODUKTÓW!

ŚLEDZIE IWASI,KIEŁBASY,SŁONINE,KAPUSTE MORSKĄ,

SERY SULUGUNI,MAJONEZY PROWANSAL,ZEFIRY,SŁODYCZE,

KAWIORY,KWASY CHLEBOWE,LEMONIADY I DUŻO WIĘCEJ...

ALKOHOLE TEŻ JUŻ SĄ DOSTĘPNE !!!

ZAPRASZAMY SERDECZNIE!

Matrioszka - kilka słów o nas
       kliknij w  obrazek, żeby zobaczyć
jak jest u nas w sklepie
 

Polscy konsumenci mają znakomitą okazję zapoznać się osobiście zarówno z poszczególnymi potrawami, jak i artykułami pochodzącymi z Rosji. Okazją do tego są pierwsze w Polsce rosyjskie delikatesy „Matrioszka”.

W apartamentowcu przy ulicy Dereniowej 2 na warszawskim Ursynowie mieszczą się  jedyne w Polsce rosyjskie delikatesy „Matrioszka”, w których można kupić specjały zza wschodniej granicy. Wśród nich jest wszystko to, co kojarzy się z kuchnią rosyjską, a więc suszone ryby i owoce morza, przetwory i kiszone warzywa, pyszne konfitury, miody i słodycze, oryginalne sery, wędliny, wszelkiego rodzaju sosy, pielmieni, tuszonki, a także znakomitej jakości kawior i wódka, oraz piwa, wina i szampany. Nie zabrakło też kwasu chlebowego, rosyjskich lemoniad i lodów w niespotykanym w Polsce, ogromnym wyborze.

Do tej pory rosyjskie specjały były w Polsce trudno osiągalne. Teraz pojawił się w Warszawie pierwszy sklep, w którym można je kupić. Delikatesy mieszczą się na parterze apartamentowca  przy ulicy Dereniowej i są zwrócone frontem do ulicy Płaskowickiej. W środku jest chłodno i przyjemnie. Dzięki swojemu wystrojowi delikatesy mają rosyjski klimat.

Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy po przekroczeniu progu jest stojąca po lewej stronie od wejścia lodówka z kawiorem. Do wyboru jest czerwony lub czarny: z bieługi, jesiotra, garbuszy, kiety, łososia. Obok znajduje się  miejsce na wschodnie spirytualia wśród których na szczególną uwagę zasługuje słynna „Bieługa” - ekskluzywna biała wódka. Zawdzięcza ona swój niepowtarzalny smak minimum siedmiokrotnej destylacji oraz krystalicznie czystej, pochodzącej z lodowców wodzie. Niezwykła jakość „Bieługi” ceniona jest na Kremlu, gdzie podejmuje się nią najważniejszych gości. Na uwagę zasługują też wódki: Carska i Rosyjski Standard (w tym również niezwykle ekskluzywne odmiany złote) – obie niezwykle popularne w Rosji. Oko cieszy także ogromny wybór rosyjskich, gruzińskich, ormiańskich i ukraińskich win, szampanów i koniaków, w tym cenionych trunków sporządzanych z granatów. 

W „Matrioszce” można kupić też wszelkiego rodzaju znakomite wędliny, kiełbasy m.in. Dorożnają i Doktorską, kiełbasy z łosia i dzika, oraz słynne słoniny od wędzonych na zimno, po gotowane. W zamrażalkach i lodówkach jest ogromny wybór pielmieni z wołowiną, wieprzowiną i baraniną oraz sery i przetwory mleczne. Osobną kategorię produktów stanowią słodycze: lody, torty („Ptasie Mleczko", czekoladowy „Praga”, Tort Wiśniowy), ciastka, ciasteczka („Zefir”), czekoladki. Właściciele szczególnie polecają Tort Kijowski i Piernik Tulski, który uważają za najlepszy na świecie. Jednak takich pyszności w delikatesach jest znacznie więcej. Jak choćby konfi tury z jeżyn, malin, kaliny, pigwy (doskonałe do herbaty, napojów i deserów), czy „dekoracyjne” akacjowe miody z zatopionymi w środku słoika kawałkami plastrów.

Szczególną uwagą przykuwają rosyjskie pieczywa z oryginalnym i znanym chlebem Borodinskim. Tego pysznego, ciemnego, żytniego chleba o niezwykłym aromacie kolendry, można spotkać w "Matrioszcze" aż  kilka rodzajów.

Dla tych wszystkich natomiast, którzy nie przepadają za słodkościami czeka cała gama ryb. Można wybierać spośród suszonych tzw. taranki (stawridy, byczki, koriuszki, anchois, pstrągi, łososie, leszcze i klamary) poprzez wszelkiego rodzaju małosolne śledzie w oleju i słynne śledzie atlantyckie w zalewie korzennej, oraz poławiane w maju matiasy, aż po wymyślne rybne przetwory, w tym również zupy.

Do mięs i wędlin znakomicie będą pasowały gruzińskie sosy Sacebeli (pomidorowo - paprykowy), Tkemali (śliwkowy) oraz obowiązkowo musztardy rosyjskie i ukraińskie. Wyśmienitym dodatkiem do mięsa będą przetwory warzywne i kiszonki, m.in. marynowane zielone pomidory i arbuzy, które świetnie sprawdzą się także jako zakąska do wódki. Szczególnie cenionymi przez smakoszy są różnego rodzaju marynowane główki czosnku, oraz dziki czosnek - tzw. kaukaski.